Van rups naar vlinder

Benodigdheden : een potje met wat groen en geduld . Zó simpel is dat 🙂 Vorig jaar voor het eerst spotte ik een mooie rups , en dat bleek van een witvlakvlinder te zijn . Het rupsje had ik in een bakje gezet en gewoon afgewacht en jawel hoor , het rupsje begon zich te ontwikkelen , te verpoppen en ongeveer twee weken later kwam er een vlinder uit : Een vleugelloos vrouwtje van een Witvlakvlinder , die meteen na het uitkomen begon met de afzet van eitjes . Deze vrouwtjes kunnen geen kant op : ze wachten geduldig tot een mannetje voorbijkomt om de eitjes te bevruchten .

Deze diashow vereist JavaScript.

De tweede keer was het ook gelukt : deze rups was echter kleiner en ook de pop was aanzienlijk kleiner . Ook hier werd na ongeveer twee weken mijn vermoeden bevestigd : in het potje zat ineens een mannetje van de Witvlakvlinder die kleiner is dan het vrouwtje en er ook compleet anders uitziet . Een schitterende soort overigens .

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook als je poppen vind kun je die rustig bewaren : je moet er wel voor zorgen dat de temperatuur en vochtigheid in orde is en dat er ruimte is voor de vlinder , én houvast om ergens te zitten . Uit deze pop kwam naderhand een Agaatvlinder .