Vliegende herten

Één van de kevers die het meeste tot mijn verbeelding spreken is wel het Vliegend hert [ Lacunus cervus ] waarvan het mannetje een imposant “gewei” hebben en die tevens tot de grootste kevers van Nederland behoort . Door toedoen van de mens is het tevens een zeldzame kever geworden . Dat komt enerzijds door ontbossing en toenemend verkeer , maar ook omdat die “geweien” vroeger vaker als amulet gedragen werden . Onderstaand kaartje geeft grofweg enkele leefgebieden aan in Nederland :

leefgebieden

Leefwijze : Na de bevruchting zetten vrouwtjes de eitjes bij voorkeur af in dood Eikenhout , de larven ontwikkelen zich door het eten van de witte schimmel die daarin voorkomt . Die ontwikkeling duurt lang : tussen de 4 en 7 jaar ! Rond Juni / Juli komen ze tevoorschijn , de vrouwtjes gaan rustig rondscharrelen of je vind ze op een boomstam , de mannetjes vliegen uit op zoek naar de vrouwtjes . Die vrouwtjes leven doorgaans van het sap van de Eikenboom en hebben krachtige kaken om door de bast heen te komen .

cyclus

Die mannetjes hebben na jaren geleefd te hebben ondergronds maar een beperkte tijd , ze leven doorgaans nog rond de 3-5 weken en sterven dan . Eigenlijk triest …….

Maar goed , begin Juli , op een warme zomeravond tegen de schemering , ga ik enkele keren naar Jabeek / Etzenrade . Dat is één van die schaarse gebieden waar ze altijd wel te vinden zijn . Er zijn daar enkele holle wegen waar vooral Eikenbomen staan en waar lokale natuurgroeperingen enkele “broedstoven” hebben geplaatst om de ontwikkeling te ondersteunen en te helpen de soort in stand te houden . Vanuit Jabeek worden rond die tijd ook enkele excursies georganiseerd voor de liefhebbers . Geweldig om te zien , maar laat de dieren met rust !

etzenrade

Het klein vliegend hert is veel kleiner ( rond de 18-22mm ) en het mannetje heeft een kleiner “gewei” . Daarbij is hij helemaal zwart in tegenstelling tot zijn grotere neef , die roodbruine dekschilden heeft . Hier in Zuid Limburg is deze soort ook veel meer vertegenwoordigd en zie je doorgaans het hele voorjaar en zomer .

 

[ KLIK OP FOTO VOOR HOGE RESOLUTIE SLIDE SHOW ]

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s